pondělí 2. května 2016

Dláždění?? Kde kromě sezení?

Tak aby bylo jasno.... kromě těch desítek metrů čtverečních v krásné letní kuchyni (kterou jsme na čarodějnice hezky vyzkoušeli) jsme si nechali vydláždit i další místa. Například pod krytým stáním jsme měli vymyšlenu zatravňovací dlažbu a ta tam také už měsíc je. Chodili jsme kolem podobného řešení několik let v Čáslavi, tak víme, že to může fungovat - s trochou péče.
No a protože jak víte, tak náš dům není právě jen na rovině, tak máme navíc i dvě vyrovnávací schodiště z palisád - směrem do vrchní ovocné zahrady. Už tedy snad nebudou tolik vyšlapané cestičky v trávě a taky tolik písku v botech při lezení "přes kopce" :-P

A protože času není nazbyt, tak už jen pár poznámek - většina dlažby kromě zatravňovaček je z klasiky: obyčejné dlažby - obdélníku tloušťky 6 cm (tedy pochůzí, ale nepojízdná)....doufám, že po schodech bude jezdit tak maximálně naše dítko po zadku nebo na pekáči ;-) Zámkovky jsou položeny do zhutněné vrstvy štěrku a ohraničeny buď obrubníky nebo přímo palisádami schodů. Palisády jsou také v přírodní šedé a jsou to plné kusy, ne jen takové ty "duté hlavy", takže by mělo schodiště nějaké to zatížení vydržet a hned se nerozklesnout...stabilitu by měl také zajišťovat polosuchý beton, do kterého jsou založeny.
Finální vrstvu křemičitého písku už jsme si vmetli do spar sami, protože po chumelení byla naše zásoba téměř celá vlhká, takže jsme čekali na lepší počasí, jež se dostavilo hned druhý den. Tedy i nějaká ta naše práce tam nakonec byla :-)
Jak to prokouklo můžete vidět na fotodokumentaci.