pátek 26. dubna 2013

Začínáme práce na zahradě...

Poslušně hlásím, že jsme učinili první krok k založení některých naplánovaných staveb na naší budoucí zahradě. Protože se nemůžeme shodnout s bagristou na nějakém slučitelném termínu pro obě strany, tak jsme se pustili do jedné malé a jedné větší akce nakonec sami.

Jak jsem již psala minule, tak nám již přišel objednaný skleník, jeho rozměnry jsou cca 2 x 3 metry (přesněji by to sdělil Pavel, ale ten to nepíše, že;-) a výška ve štítu je cca 2,2 metru...je se dvěma větracími okýnky a vstupními dveřmi posuvnými do boku.....Ještěže tak, poněvadž místo vyhrazené na skleník je celkem úzké...i když po zpevnění svahu to bude lepší, a tak by se klasické otevíravé dveře moc nehodily. Ale abyste se nedivili, kdeže je na fotkách už stojící skleník (teda spíš plastík....když v rámech není sklo....), tak nejprve je třeba srovnat terén a vyhloubit středovou uličku. Což měl za úkol ten bagřík, co ještě nedorazil. Po naší snaze zkusit vše odkopnout ručně, vyhrála na celé čáře ta tvrdá uježděná hornina, která snad za méně než sto let vydá i nějakou zeleninovou produkci :-P A to je ta větší akce....ta menší je založení vyvýšených záhonů na bobule....ten už jeden stojí a hlína je namíchána...gut.

Jednotlivé části skleníku, jako jsou dveře, štíty, okna atd. postupně vznikají v dílně, kde se mi to ale děsně blbě fotí, takže o víkendu snad toho mého montéra vytáhnu z úzkého prostoru ven "na hlínu", kde budeme se skládáním třírozměrného puzzle pokračovat! Držte nám palce, snad bude i nějaká fotodokumentace...

A abychom si taky užívali trochu toho při/pře/cházejícího jara, tak i pár fotek naší jarní květeny. Ale stejně to vypadá, že je rovnou léto a ne jaro, ale na nic si tedy nestěžuji, to zase nee. :-)

Tak krásné tvůrčí dny bez jarní únavy.....

    vysypaný a obrytý obvod budoucího skleníku neskleníku

    a tady i s lidským měřítkem :-)

    v popředí vyvýšený záhon na brusinky či co

    je znát, že jsme více jak 400 metrů nad mořem, v polabí jsou už tulipány téměř odkvetlé

   jediné dva krásné hyacinty se nám vyklubaly


středa 17. dubna 2013

Jarní vlajkonoši barev

Na blogu je velmi znát, jak s prodlužující se zimou stoupala nechuť cokoli provádět navíc, psát blog a vytvářet i jiné hodnoty do mediálního světa. Také neschopnost již něco dělat venku na zahradě byla velmi frustrující a posuny v interiéru domu jsou tak titěrné, že ani za zveřejnění nestojí :-P
Proto i po zimě odpovídáme na zvědavé otázky týkající se dodělávání domu dost vyhýbavě....ne-li stále stejně: "Nic nového".....co se týče zařízení, které nám v domě ještě chybí (dveře, parapety vnitřní i některé vnější, kuchyně, dospárovaná předsíň), tak v tomto zatím stále žádné novinky sdělovat nemůžeme. Ne že bychom nechtěli, ale ušetřené peníze padly zčásti na opravu dopravního přibližovadla a zčásti na náš již druhý skleník!!! Těšte se brzo na fotky z instalace...to bude jistě podobné jako ten večerníček A je to!

A na to jarní navnadění, a taky pro první krok k naší nové zahradě, přináším všem pohled na naše první jarní kvítka :-) A na závěr také jedna z posledních úprav na naší teploohřevné soustavě - konečně připevněné teplotní čidlo vedle mřížky větrání.









    čidlo vytápění hned vedle nasávání rekuperační jednotky pro větrání na severní fasádě

    téměř letní ráno, modrá bloha a třináct stupňů plus :-)


Tak květinkám a zahradníkům zdar!