úterý 27. listopadu 2012

Vylepšení jámy na mamuta

Nebudu se opakovat a stěžovat si na nedostatek času....stejně tak, jak ubývají síly, světlo a peníze na účtu, tak ubývá naštěstí i věcí k dokončování na domě.
Co to jde, tak využíváme ještě stále příznivého počasí a o víkendech se nám daří celorodinnou snahou posouvat splněné úkoly ke zdárnému konci. Kromě této naší takříkajíc soukromé snahy se díky počasí podařilo firmě dokončit finální materiálovou úpravu soklíku na domě, za což jim velmi děkuji...Pokud bychom ještě letos udělali některé menší úpravy terénu kolem domu, už by objekt byl lépe vzhledově ukotven k zemi. Ale k tomu nám ještě chybí napojit dešťovou kanalizaci z domu na tu ležatou, o které jsem psala nedávno. Nicméně ještě dokončíme venkovní parapety u přízemku a na zimu snad bude připraveno!!!
Ale to bych málem zapomněla na hlavní událost víkendu, a to vylepšování naší mega mamutí jámy ;-)
O co jde: od července máme v jedné z největších děr na našem pozemku umístěnou domácí čistírnu vody....aby celý systém fungoval tak, jak je navržen, přepadem z ČOV se má vyčištěná voda dostávat do naší zádržné jímky, která je už několik měsíců složená na pozemku. Pokud se ptáte, proč už jsme ji v tom krásném počasí minulých měsíců nauložili na dno jámy, tak briskně odpovídám, že to bychom rádi učinili. Kdyby ovšem v závislosti na počasí nebylo z naší mamutí jámy koupací jezírko.
Ve výkopu je totiž horninový zlom, skrze který ve skále po směru proudění vody z kopce vytékal po deštích docela vydatný pramen. No a ten kompletně vyschnul teprve před týdnem... takže jsme začali kout železo, dokud byla dobrá předpověď od rosniček.
Dopadlo to naštěstí dobře, počasí na víkend splnilo, ba předčilo naše očekávání a za vydatné pomoci rodiny, betonárky Strančice a vlastních rukou, koleček, vodováh a "nevímužčeho" se dospělo k tuningové úpravě jámy na mamuta.
Přibyl nezbytný betonový základ vyztužený KARI sítí a ležící na krásném štěrkovém loži.....betonek nám pěkně vytvrdl a v neděli  v podvečer jsme jej již sami bez asistence vystlali krásně měkoučkou geotextilií, do jejíž náruče bude posléze uložena tříapůlkubíková jímka na vodu.
Nádrž je opásána drátem v určených místech, v kterých bude vytvořen jakýsi železobetonový věnec při postupném obsypávání nádrže. To nás ještě teprve čeká, tak se alespoň pokochejte fotkami na domek s již dokončeným soklem a na naši mamutí jámu.











    já přistižená při kontrole tuhosti základové desky ;-)








úterý 13. listopadu 2012

Víkendové vodovodní "hrátky"

O minulém víkendu jsme využili volného času ne k lenošení, ale k posunu našeho bydlení k většímu komfortu :-)
Co přesně tato abstraktní věta znamená? :o) Dojeli jsme na nákup a přivezli jsme krásně podzimně oranžové odpadní trubky, na jejichž logickém spojení pak Pavel pracoval během soboty. Pomalu totiž před podzimními pleskačkami zprůchodňujeme dešťové svody od domu přes dílnu tak, aby se vše spojilo v jeden dešťový proud, který bude vstupovat do naší (snad již brzy osazené) dešťové nádrže.
Jaká tedy bude cesta dešťové kapky poté, co dopadne na naši krásnou hliníkovou krytinu? V mírném tempu po mírném sklonu sklouzne kapka spolu s ostatními spolukapkami do našeho hliníkového žlabu a podle toho, zda bude více vlevo nebo vpravo, odebéřou se kapky již v čůrku do jednoho z dešťových svodů mířících svisle k zachytávači splavenin. Tam se trošku protřepou a již pomalejším tempem opět v předepsaném spádu potečou ležatým svodem průchodkou pod schody až pod dílnu, kde se k nim přidají sesterské kapky mířící dolů z oblázkové střechy na dílně. Těsně před vtokem do dešťové nádrže pak spojí své síly s vodou z drenáže obíhající jednu stěnu dílny a pak s největším proudem vyčištěné vody z domovní čistírny. Tak to by bylo pár posledních metrů kapky nad zemským povrchem, než se stane vodou užitkovou v zahradě nebo se přepadem začne vsákávat do matičky země...a koloběh může nastat znovu ;-)

Výsledný zamotanec našeho potrubního díla uvidíte na fotkách přiložených k příspěvku.

Abyste také věděli, co se u nás aktuálně děje a navazuje na příspěvky minulé - tedy co nás v těchto dnech trápí a na čem je třeba zabrat. Uvidíte na fotkách také rodící se soklík - už máme skoro na všech stranách natažené lepidlo na extrudovaném polystyrenu. Během úterý a středy by měly práce na soklu pokročit, protože na něm pracují víc jak dvě osoby :-) Tak ať nám to teplejší počasí ještě chvíli vydrží!!!












úterý 6. listopadu 2012

Fotostory....

Jak jsem minule slíbila, tak činím. Dnes tedy po měsíci nějaké exteriérové fotky našeho pasivu - a hned s ročním přehledem. Počasí už je teď ryze podzimní, máme tedy všude pěkné blátíčko, ale nakonec i tatrovkou ujetá tráva se nějakým záhadným způsobem snaží vzpamatovat a vyráží nám nové trsy na povrch. Však oni to první mrazy čerstvým stonkům "vysvětlí". :-)
Vlastně teď na počasí závisí spoustu věcí, protože pořád čekáme na dny bez mráčku/deště a s lepšími teplotami, abychom už měli konečně natažený soklík kolem celého domu. Každopádně doufáme, že pán, který nám to má dokončit, nebude jen planě slibovat a až se udělá pěkně, tak přijede a během pár dní to dotáhne. Tak rozvrtané a nedodělané detaily na jednom domě mi někdy k večeru už docela hýbou žlučí. To je tak, když řemeslníci jsou z daleka, a blíže svému domo vumají rozdělanou další práci...tak ke komu asi pojedou dřív,co? :-P
Takhle si i svépomocí spravujeme dešťovou kanalizaci v dílně, která byla složena z více kanalizačních trub bez hrdel, spojených spojkami (prstenci s gumovým těsněním), které ale při větším dešti vůbec netěsnily. Díky tomu máme teď místo krásně vyschlé betonové podlahy mokrý flek od stěny až ke dveřím dílny.  Boj s vodou asi máme předurčený.... ;-) Tak snad už to bude lepší....
Jinak se chystám zavolat do firmy, od které byli pánové, kteří nám to tak pěkně vyrobili, at si to přijedou vyměnit - reklamaci by uznat měli! Pak že každý Čech nemusí být nutně kutil. Ono když vám takříkajích "teče do bot", tak než přijede servisák nebo řemeslník ze stokilometrové dálky, je lepší vyhrabat nářadí, nakoupit materiál a pomoci si sám :-)
Tak ať i vy máte šikovné ruce a víte si s takovými nástrahami rady.

Stavba v zimě 2011-2012:


Stavba v novém roce 2012:



Jaro 2012:


 Začátek léta:

 Léto v plé síle.

Podzim 2012: