středa 22. února 2012

Pokračování na domě - 4.tý kontrolní den

Tak jsme zpět v harmonogramu pokračování prací na domě. Oteplilo se, zimní dovolené a školní prázdniny jsou za námi, pokračuje se v obkládání stěn na domě.

Bohužel i obleva má důsledky - sice stavební firma začala opět práci na opěrné zdi a na základech u schodů, ale zároveň tyto kontrukce po oblevě tvoří pěkné ohraničení pro bazénky, které se tvoří pod domem. O vylévání betonem tedy zatím nemůže být řeč a zřejmě by bez odčerpání vody nebylo možné opěrku dodělat. To zatím necháváme na přírodě (teplotách a uvážení pracovníků firmy).

Naše myšlenky totiž opanují po úterní kontrolní návštěvě spíš různé cifry, plochy a požadavky :-)
Stavba probíhá dobře, ale začínáme schvalovat další navazující práce, rozpočty, vymýšlet už skutečné rozměry zařizovacích předmětů, vedení elektřiny po domě a hlavně v kuchyni. Po sezení s naším stavebním dozorem máme jakž takž schválené návazné práce na domě až po Blower door test. Dále je předběžně schválený také rozpočet na celé vytápění, větrání (Atrea) a solární systém. Dodávat a montovat nám to bude jedna firma, tím pádem se vyhneme různým dalším firmám (vícepracem...)a do budoucna budeme mít také jednoho revizního technika na topení, větrání....no prostě na vše kromě vody, elektřiny a kanalizace :-)

Začíná to být složitější na koordinaci, máme objednaného geodeta kvůli zaměření rozestavěného domu a zanesení do katastru. Také budeme muset požádat o finanční odhad kvůli dalšímu čerpání hypotéky...No je toho dost a dost.

Z našeho "skeletona" se v těchto dnech stává již obalený dům - řemeslníci obkládají vnější stěny dřevovláknitými deskami. Brzo tedy již fotky "neprůhledného" domu!

Pěkný den všem a ať se Vám plní denní cíle!




čtvrtek 16. února 2012

Meziprostor...

Stále jsme v jakémsi mezičasí....počasí se nám již zlepšuje, jen každý den připadne cca kolem 5 cm sněhu.
V úterý jsme chtěli vyfotit stavbu za krásného slunného počasí a při návštěvě jsme na stavbě přistihli 3 pány s bouracím kladivem :-P "odkousávali" s ním části zmrzlé zeminy pod plánovanými schody k terase. Moc to nešlo, odloupli vždy tak cca decimetr kubický zeminy a po těchto kouscích to šlo dál asi opravdu těžko.

Příští úterý budeme mít zřejmě sezení s panem Marxem nad naceněním dalších prací na stavbě a zároveň další kontrolní den.

Snad už bude v té době v běhu práce na opláštění stěn z vnější strany.

Taky už snad bude na blog více co psát :-)

pátek 10. února 2012

Páteční pelmel

Tak máme na stole nacenění další části stavby. Suma celkem na konci není nijak hrozivá, ale to jen díky tomu, že v soupise nejsou uvedené takové práce jako vnitřní vodovod, kanalizace, přípojky, topení a větrání, obkladačské práce, malby (a nemyslím teď umění v obrazech), elektřina...atd.. Čím dál víc se objevuje nutnost rozplánování těchto prací v nějakém harmonogramu....musím přiznat, že plánování jako mají stavebníci z blogu o stavbě Futury (v odkazech na zajímavé čtení), není vůbec špatný nápad ;-)

Protože nekontrolujeme teď stavbu tak často, zbývá více času na rozhlížení se po inspiraci na webu.

Čím dál víc se mi líbí užití tabulové barvy v různých obměnách....podívejte se taky.

...dětskýá pokojík na prvním sdruženém obrázku...tak takový dům v domě....no i my jsme mívali "bunkry" :-P

středa 8. února 2012

Rozvolnění....

Tak jste to asi poznali.....:-P
Zamrzli jsme, tedy ani na blogu se nic nedělo...s hrůzou zjišťuji, že jsme naposledy přispívali před týdnem!

Minulou středu nás varovali, že když budou mrazy větší než deset pod nulou, práce se zastaví.... a jak řekli, tak se také ve čtvrtek stalo!

Před opuštěním staveniště stihli pánové přidělat "účkové" profily, které ponessou spodní řadu dřevovláknitých desek fasády. Pod tyto profily také přibyl lemovací plech. Dalším viditelným rozdílem je nosný dřevěný "kšilt" stínící náš velmi nesměle se rodící vstupní otvor. .....jakmile vyfotím, blíže popíšu!
U tohoto horního zakrytí vstupních dveří také máme v projektu ještě jakoby boční zakrytí - vytvářející závětří směrem od severu. Protože jsme ale koumáci, kteří se nechtějí navždy smířit s překonáváním schodů k hlavnímu vchodu, chystáme se toto závětří obětovat, a pokud vše konstrukčně zvádneme, bude od branky stoupat točitě rampa až k hlavnímu vstupu.

V tomto mrazivém mezičase jsme si nechali nacenit další práce na domě, zatím od té stejné firmy. Uděláme kontrolu a nad seznamem cen a prací si co nejdříve sedneme s pánem, co nám dělá stavební dozor. Spoustu dodatečných prací (topení, větrání, elektro, kanalizace a vniřní vodovod) totiž budeme poptávat jinde!

Držte nám palce, ať už tolik nemrzne a práce se můžou začít opět hýbat!!!

středa 1. února 2012

Stavebně dozorový den

Nastal konec ledna a chce se mi napsat, že zároveň nastal i začátek zimy. V úterní ráno jsme se sešli v 8:30 na pozemku s naším panem dozorem :-) Všichni zachumlaní v teplých bundách, na nohách pohorky, protože bylo sedm stupňů pod nulou. I tesaři se míhali nějak rychleji, což bylo buď způsobené tou zimou...nebo naším dohledem (spíše pana Marxe, který kontroloval provedené spoje a radil se nad konstrukčními detaily).

Za pondělí si stihli postavit tři řady lešení i na východní stranu - tedy nad naši nedokončenou opěrnou zeď. Za úterý měli stihnout dokončit vnější část stěnových žebříků a okolek velkých východních oken z desek OSB. Podle toho, jak rychle se při kontrole pohybovali, tak v té zimě pracovali opravdu bleskově, a ač jsme večer už na obhlídku nejeli, určitě to stihli.

V dalším plánu je obkládání stěn z vnější strany dřevovláknitými deskami (Hofafest). Přistřelují se na rošt skobami "hnanými" silou kompresoru,....no a protože nám bylo řečeno, že při více jak deseti stupních pod nulou se nechce jak kompresoru, tak tesařům, tak budou zřejmě zatím práce na domě přerušeny.

No předpovědi rosniček se vyplňují, tak uvidíme, jak to půjde dál....uklidnilo nás prohlášení pana Marxe, že jsme se stavbou mírně v předstihu, tak se to pak snad "srovná" :-)
Držte nám palce, ať se oteplí!!!!






Pohledy z prvního patra:

Koupelnové okno je fakt veliké: