čtvrtek 26. ledna 2012

Okno do duše oko...nebo to bylo obráceně?

Stavba nám poposkočila....ti co nevidí rozdíl se chytí za nos ;-) Už máme udělaný úplný rošt na 3 stěnách, na čtvrté se z důvodu chybějícího lešení práce nedají provádět tak snadno.
No za těchto mrazů nemůžeme počítat, že by pánové dodělali opěrnou stěnu a schody z východní strany domu. Tak pak se budu jen modlit, aby tam na ty trčící výztuže nikdo nepadal a lešení tam šlo nějak slušně podložit a umístit.

V ruce máme vzorník nátěru na dřevo, abychom vybrali odstín na slunolam před jižní fasádu. Tak nad tím špekulujeme, abychom to dobře vymysleli, a pak u dalších dřevěných konstrukcí neměli pokaždé jinou barvu. Taky se začínají objevovat souvislosti s dalšími návaznými pracemi, kdy se budou asi montovat okna, a také vyvstávají otázky - stihne firma předat hrubou stavbu v domluveném termínu??? Konec února se blíží a pak už na to mají jen pár dní.

Na závěr pár fotek, abyste neřekli/nenapsali, že se u nás nic neděje a nic nepřibývá! Tak se podívajte, jak velká budeme mít okna ;-)




úterý 24. ledna 2012

Střecha - běží zkušební doba ;-)

Konečně se nám povedlo dostat se na pozemek za světla a můžeme se tedy se všemi podělit o fotodokumentaci naší krááásné střechy!
Zatím je ve "zkušebním" provozu ještě bez přidaných okapových žlabů a dešťových svodů. Ono taky dělat je dopředu, když ještě není plocha stěny ničím vymezena a omítka bude dle teplot nějdřív v březnu....

Jak je na fotkách vidět, je lak ještě neopršelý, a tak se vytvářejí na povrchu střechy kulaté kapičky, jako po šamponování a voskování u právě umytého auta.

Jinak počasí je tady u Prahy jak aprílové, všechno se rychle mění, ráno sněžilo, pak pršelo, fouká velký vítr...no a dle rosniček nám brzo začnou mrznout **** (no nechtěla jsem být moc sprostá).

Tak ať je letos k nám ta zima co nejmilosrdnější!!!




pátek 20. ledna 2012

A jsme pod střechou!

V posledních dnech stavba moc nepřibývá - ale střecha už je hotová. Páni klempíři byli opravdu šikovní, protože v tomhle aprílovém počasí pracovat ve výškách s dlouhými pláty lakovaného plechu musel být artistický výkon.

Parta tesařů se tento týden "zahřívá" na nějaké jiné stavbě, kde potřebovali ty nejschopnější ruce přiložit k dílu. Proto jsme i my polevili v kontrolách přímo na stavbě a v mezičase čekáme na vyjádření sousedů a města k našemu záměru domovní čistírny odpadních vod.

Tak nám držte palce, ať nemá nikdo námitek a můžeme zažádat o ohlášení stavby :-)

Mezitím už si v hlavě ujasňujeme, jaká asi bude kuchyň, kolik do ní asi dáme peněz a vybavení, když už některé spotřebiče máme,....jaké zařizovací předměty by mohly být v koupelnách, a také zda se nám do technické místnosti vejde všechno, co tam potřebujeme nacpat (kromě klasických věcí nejspíš i mrazák :-P). No je toho dost, co je třeba ještě promyslet, abychom pak nebyli zaskočeni.

V příštím týdnu bude možná další větší kontrolní den i s naším panem stavebním dozorem. Tak uvidíme.....

středa 18. ledna 2012

Zastřešujeme....

Řeknete si, v tomhle počasí a dělat střechu??? Divné, ale ne nemožné!!! I to nám dokazují řemeslníci v tomto počasí - no popravdě jsem radši, když dělají střechu při těchto teplotách a sněhu, než při dešti....on se totiž sníh ze střechy docela dobře odklízí (myslím průběžně a ne po půl metrové vrstvě) :o)

Až jsem si říkala, že je škoda, že tak pěknou střechu moc neuvidíme, ale funkčnost je samozřejmě na prvním místě.
Naše pultová střecha se sklonem pět stupňů se svažuje na sever, mnohým by se mohlo zdát, že je to malý sklon, ale my věříme, že si naše hladká střecha s vodou poradí.
Materiálem je lakovaný hliníkový plech - z pruhů širokých 600 mm je vytvořena celá plocha střechy pomocí spojení stojatou drážkou. Aby nebyl povrch krytiny ničím proděravěn, jsou příchytky schovány právě v těch spojovacích drážkách. Zní to složitě, ale je to naopak velmi jednoduché a velmi účinné, pokud tedy "věříte" téměř ploché střeše :-P

A proč jsme si vybrali tak malý sklon a takový materiál? No chtěli jsme plně využitelné podkroví - tedy ne sedlovou střechu, protože při takovéto střeše bychom se pohybovali hřebenem už ve větších výškách, a je to také úspornější při řešení krovu. No a materiál krytiny se nám zdál odolný a také téměř bezúdržbový, a o to v dnešní době jde především - nestat se otrokem vlastního bydlení!!!



úterý 17. ledna 2012

Tak a padá to bílé...však víteco



Ach, tak nějak nevím, jak se postavit k tomu, že zima (pro mnohé konečně) vystrčila růžky. Celkově mám zahalení přírody do bílého hávu ráda - pokud vše hned na silnicích nerozčvachtá, tak je všechno takové klidné, uklizené a uhlazené. Ale letos sníh beru jako překážku...vždycky, když začne foukat nebo padat sníh, tak myslím na stavbu a na to, že se nedostaneme dál s opěrnou zdí a se stavbou dílny...před mrazem a sněhem se zrovna tohle nikam neschová.

Tak jen myslím na to, jak se z elektroměru díky topení v buňce stává vrtule...i když vlastně teď u těch moderních elektroměrů s přízračným zeleným světlem to nejde :-( Tak jen ta divná červená dioda bude blikat jak splašená.....

Zítra snad nějaké fotky...jdu se zabalit do deky :-)Pěkný den.

pátek 13. ledna 2012

První náznak okenních otvorů

Zima se ozývá.....došlo k ochlazení na celém území republiky. I na pozemku foukal ledový vítr a včera večer bylo už i tam jen pár stupňů nad nulou.

Proto jsme vše zkontrolovali v rychlosti....k jakým došlo změnám? Už je provedená skoro veškěrá prefabrikace severní stěny - nově jsou osazeny "kastlíky" dvou severních oken: malého okénka do spodní malé koupelny a schodišťového okna. S oknem na schody bude ještě sranda - před ním totiž probíhá dřevěný nosník tvořící jakoby věnec objektu. Škoda, že bude celá tato koukající část trámu tobalena sádrokartonem, mohli jsme mít někde víc vidět dřevo. Ale i tak bude zajímavé mytí tohoto vysokého okna :-P Ale to poznám až v praxi...světelný přínos pro dům bude vše vyrovnávat!!!

Pěkný zimní víkend přeji všem milovníkům sněhu...


středa 11. ledna 2012

Stěnový maraton

Pokračujeme v maratónu tvorby obvodových stěn...dřevěné kostry, která vymezí vnitřní prostor stěny, do jejíž dutiny bude nasypána celulózová tepelná izolace. Dnes ráno byla odkryta severní strana - plachta byla pryč, aby měli řemeslníci přístup k vnější straně stěny. Smrkové hoblované řezivo používají stále stejných profilů, některé sloupky procházejí z přízemí do patra.

Mezitím máme novinky od pana stavbyvedoucího - nakonec se povedlo sehnat modřínové dřevo na slunolam před jižní fasádu. Někdy mě až udivuje, jak ve státě, kde je tolik zalesněného území, nelze sehnat určitý druh kvalitního dřeva, i když se jedná zrovna o modřín :-( Smutné, co říkáte??? Společnost Lesy nasazuje takové ceny, že naše pily stojí (nemůžou pak tak drahé dřevo prodat) a celou zimu pozorujeme těžbu a jeden kládák za druhým směřující do zahraničí.....
Proč si máme kupovat český smrk opracovaný a nařezaný v zahraničí a odtamtud dodaný zpět sem a za nehorázný peníz??? No nic, toto není politický blog ;-)

Pojďme se radši pokochat dřevěným rastrem severní stěny na čerstvých fotkách.




úterý 10. ledna 2012

Stěny získávají svúj tvar a rozměr

Delší čas jsem nic nepsala, ale výhoda je to, že díky tomu na domě o to víc přibylo...

Počasí nám sice moc nepřálo - pršelo až tak, jako v tom filmu Na samotě u lesa...však víte, co říká pan Kemr :-)
Takže díky tomu zřejmě pan klempíř odpískal pokládku hliníkové krytiny na naší zánovní střechu...tak snad v pondělí.

Na základech od dílny zatím nic nového, máme na vylitých pasech už dvě řady šablon spojených výztuží, která čouhá ven a číhá na další řadu...

Zato na domě nám přibývá.....jak z pozemku mizí dřevěné latě, tak se zvětšuje počet interiérových částí žebříků uvnitř domu, nebo-li zřejmě bude brzo na co připevňovat OSB desky tvořící parobrzdu z interiéru. Pokud by se na fotkách zdálo zvláštní použití kousku extrudovaného polystyrenu mezi latí a základovým trámem, tak vězte, že v dřevostavbě nelze brát dřevo jako izolant, ale styk dřevo/dřevo by v určitém případě mohlo tvořit tepelný most.

Ještě mám jednu malou "všimnou".....taky tam u Vás zpívají venku ptáci? Kdybych nevěděla, že je ani ne půl ledna, tak bych si už myslela, že přichází jaro...no jo, počkáme si :-)




sobota 7. ledna 2012

2. větší kontrolní den

Opět uzrál čas provést v novém roce první větší kontrolu. Ve čtvrtek se tedy na stavbě sešli zástupci firmy provědějící základy, vedoucí tesařů, stavbyvedoucí firmy BAK, náš stavební dozor a my....ufff, to je soupis lidí :-P
Tentokrát nebylo žádné krásné počasí, ale bylo nad nulou....naštěstí. Probíhalo totiž zrovna vylévání již opravených základů pod dílnu. Na pátého ledna zajímavá činnost, že? Díky celkem slušným teplotám se daří postupovat na stavbě podle plánu, jak venku, tak uvnitř.

Jak uvidíte na fotkách, už můžeme po žebříku vstoupit i na patro. Asi ve dvou třetinách plochy jsou už na stropních trámech položeny OSB desky, spojeny na pero a drážku a slepeny. V přízemí se také pracuje - probíhá sestavování interiérové strany stěnových "žebříků", na které budou také připevněny OSB desky. Tyhle desky ve stěnách budou tvořit takzvanou parobrzdu, která bude zajišťovat, aby vodní pára nemohla znehodnotit izolaci, ale aby konstrukce byla prostupná (aby mohla dýchat, jak rádi říkají páni prosjektanti) :-). Neboli, aby se voda, která se dostane dovnitř stěny, mohla skrze vnější stěnovou desku dostat ven, aby nezpůsobovala srážení vody v kontrukci.

To bylo několik sušších informací a teď hurá k fotkám...



středa 4. ledna 2012

Zakládání dílny

Už od pondělí očekáváme, jestli se nám neozve firma, která nám dělala základovou desku. Pánové totiž měli vylévat naše "malé" základy na dílnu už před Vánoci, t.j. 23. prosince, kdy bylo hlášeno 10 stupňů nad nulou. Z důvodu nepřesnosti ve vyměření základových pasů se lití betonu nekonalo...tak snad alespoň pánové o svátcích lili olovo ;-)

No podle kontroly už mají základy vykopané správně, mají už i nainstalované prostupy skrz základy - pro dešťovou kanalizaci a prostupy pro elektriku a vstupy k ovládání od čistírny. Zato počasí se nám asi brzy změní (hlásí velký vítr už i se sněžením), tak uvidíme, co bude hotovo dnes večer.

Ačkoli jsme byli na parcele dnes ráno, fotila jsem vše s bleskem, protože tam bylo zataženo a sem tam kráplo. Teď už je polojasno a vítr honí mraky po nebi jak kovboj kravky...

Z domu se linulo pohvizdování a příkazy podej, posuň, přiřízni...tak to vypadá, že bychom mohli mít za dnešek už dokončený hrubý strop. Držte nám pěsti, ať se už podíváme "do patra" :-P

Slunečný den všem


úterý 3. ledna 2012

Lampión.....když na strop si posvítíme

S nadsázkou by se dalo říci, že máme v domě již zaveden elektrický proud....provizorně zakrytý dům svítí do dálky jak přerostlý lampión. A to především díky výkonné výbojce, kterou používají tesaři při svícení si pod plachtou. A na co že si to musí svítit??? No přece na náš rodící se strop, sprááávně. Tesaři už jsou opět na stavbě, a od rána 2. ledna začínají ukládat do kotvících U profilů stropní trámy. Zatím začali vprostřed severní stěny, kde jsou nosníky kratší než v přední části domu.

Stropní trámy ze smrkového dřeva jsou délky cca 2,5 metru a přůřezu 100 x 200 mm, ukládají se natupo neboli nasraz k hlavním stropním trámům (uprostřed k průvlaku). Protože už jste několik fotek spojů ze stavby viděli, určitě nikoho nepřekvapí, že i tady jsou použity ke kotvení plechy se šroubovým spojem - zde navíc se zatmelením "spar" (jak je vidět na fotce, pokud se pozorně podíváte na hlavičky vrutů).

V přední části domu budou použity ty samé trámy, ale o délce 4,2 metru a ukládány v osové vzdálenosti 0,45 m.

To jsem teda zvědavá, co všechno stihnou pánové za dnešek udělat, otesat a opílit motorovkou...

Lampión:




pondělí 2. ledna 2012

"Kabát"...aneb budu šik?

Doufám, že jste všichni prožili spokojeně celé svátky a díky všem prožitým chvílím a dobrodružstvím jste neželeli absence nových článků :-)

Přesně na Nový rok jsme se vraceli od kamarádů zpět do bytu a vzali jsme to přes pozemek, abychom se podívali, jak stavba přečkala ty dlouhé dny bez nás a našich kontrol. Dům je stále oděný v modré fólii, ve větru lehce šustil a ve vnitřním prostoru krásně voněl smrkovým dřevem!!! Vevnitř je sucho, takže zaplachtování plní svůj účel zatím na jedničku.

Protože zatím nemáme vyfocený žádný posun, přikládám pohledy na fasády, jak jsme je vymysleli s paní architektkou....kdybych měla víc času a trpělivosti ;-), našla bych i můj původní návrh našich fasád, abyste viděli, jak málo jsme se odlišili od mé první skici vzhledu našeho domu. A jak nakonec bude dům vypadat? Musíte se nechat překvapit stejně jako my!

Idea


Prozatimní stav - pohled jižní